Kitap yorumları ve tanıtımları.

1 Mayıs 2017 Pazartesi

Arıların Ölümü - Lisa O'Donnell



KİTABIN ARKA KAPAK YAZISI

Marnie ve Nelly iki kız kardeş.
Kirli işlere bulaşmış bağımlı babaları ve alkolik annelerini evde ölü buluyorlar.
Ne yapacakları hakkında fikirleri yok.
Siz olsanız ne yapardınız?

Onlar anne babalarını evlerinin arka bahçesine gömdüler.

Yaşlı komşularının yardımıyla bir yuva kurup mutluluğu yakalayabilirler.
Fakat unutmayın; bu bir masal değil.

Peşlerinde belalı adamlar, meraklı arkadaşlar, ne idüğü belirsiz bir büyükbaba ve her fırsatta arka bahçelerinde dolaşan bir köpek var.

İki kız kardeş ve hayat artık baş başa.

Lisa O’Donnell ilk romanında toplumun ötekilerini, kötü çocuklarını, özgün karakterlerle, sert, kışkırtıcı, sürükleyici ve tuhaf bir şekilde anlatıyor.

Arıların Ölümü, kişi ve kurumlara karşı hayatta kalma çabasının hikâyesi.


KİTAP SAYFA SAYISI : 302


ARILARIN ÖLÜMÜ KİTAP YORUMU


Lisa O'Donnell kitapta çarpık aile hayatlarını çok farklı bir tarzda ele almış. Alkolik anne,uyuşturucu bağımlısı baba ve pek çok problemli ebeveyn modellerine yer vermiş. Ebeveyn olarak yetersiz bir ailede büyüyen çocukların hayata karşı duruşlarını, kötü alışkanlıklara olan meyillerini ve aslında içten içe ebeveynlerinden sevgi beklediklerini farklı bir tarzda okuyucuya aktarıyor. Bunu yaparken duygusal olarak bizi yıpratmadan ironik bir biçimde dile getiriyor ve bu kitabın en sevdiğim tarafı oldu.

Kitap, tek bir kahraman tarafından değil de; Marnie, Nelly ve komşuları Lennie'nin bakış açılarıyla anlatılmış. Böylece olaylara değişik açılardan bakıp, bir kahramanın diğer kahramandan gizlediği olayları ve duyguları da öğrenebiliyorsunuz. Bu çok kahramanlı anlatım, sizi asla sıkmıyor aksine bir süre sonra bundan memnun kalıyorsunuz.

Babalarının ölümünden bir gün sonra annelerini odunlukta bulan kızlarımız, sosyal hizmetlere verilmemek için ebeveynlerini bahçeye gömüyorlar. On beş yaşında olan Marnie, sadece bir sene sonra reşit kabul edileceği için ve on iki yaşında olan Nelly ise ablasından ayrılmamak için bu planı mantıklı buluyor. Bir süre sonra komşuları Lennie'nin, köpeği sürekli bahçelerinde her yeri koklayıp kazmaya başlıyor ve kızlarımızın bu vesileyle Lennie ile yakınlıkları başlıyor. Lennie, anne ve babalarını merak etse de kızları çok sevmeye başlıyor ve onların hamilliğini üstleniyor.

Bu sırada babalarının uyuşturucu sebebiyle pek çok borcu olduğu çıkıyor ve paralarını geri almak isteyenler, kızları sürekli sıkıştırmaya ve anne-babalarının yerlerini öğrenmeye çalışıyorlar.
Bir de annelerinin babası ortaya çıkınca işler iyice sarpa sarıyor:)

Benim puanım : 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder