Kitap yorumları ve tanıtımları.

12 Aralık 2017 Salı

Evrenin Ötesi - Beth Revis (Across the Universe #1)


KİTABIN ARKA KAPAK YAZISI

Amy’nin genetik uzmanı annesi ve savaş analizi uzmanı babası yeni bir gezegende, insanlığın ilk tohumlarını atmak ve yaşam şartlarını uygun hâle getirebilmek üzere Finansal Kaynak Borsası tarafında işe alınır. Yeni gezegene varmak üç yüz yıl süreceği ve Amy sadece on yedi yaşında olduğu için özel bir izin ile o da bu yolculukta ailesine katılır.
Kendilerinin de aralarında bulunduğu yüz kişilik bilim insanı ve savaş uzmanı dondurularak geminin kargo bölümüne, üç yüz yıl sonra yeni gezegene iniş yapıldığında uyandırılmak üzere yerleştirilir. Ama yüzlerce yıl sürecek olan bu yolculuk için evet demeden önce Amy’nin elli yıl erken uyandırılacağından haberi yoktur. Üstelik kendi kurallarıyla yaşayan cesur yeni bir dünyaya gözlerini açmayı hiç ummamıştır.


KİTAP SAYFA SAYISI : 432


EVRENİN ÖTESİ KİTAP YORUMU

Uzayda inşa edilen bir gemi ve geminin rotası çok önceden belirlenmiş. Amy yeni dünyada uyandırılmak üzere dondurulmuş insanlardan birisi.

Yazarın bu dondurulma aşamasını anlatması, anlatırken kurduğu cümleler ile olayı hissedebilmeniz hoşuma gitti. Amy, donduruldu fakat bilinçli ve düşünebiliyor; seneler geçtikçe gerçeği ve rüyayı ayırt edemez hale geliyor ta ki birisi onu uyandırana kadar. Dondurulan insanlar sistematik bir şekilde uyandırılmalı ki uyandırılan kişi hayatta kalabilsin. Uyandığında işlerin pek de düşündüğü gibi olmadığını farkediyor çünkü birisi onu elli yıl önceden uyandırdı ve neredeyse ölümüne sebep oluyordu.

Amy uyandığı andan itibaren kendi dünyasına,alışık olduğu ''insan'' kavramına uymayan pek çok olayla karşılaşıyor; tüm bunları yaşarken hem kendini yalnız hissediyor hem de dondurulan ailesi için endişe duyuyor. Gemide birileri dondurulmuş bu insanları gelişigüzel uykusundan uyandırıyor  ve uyudukları kutunun içinde ölüme terkediyor.

Bir de Çırak var. Çırak, geminin lideri olan Bilge'nin varisi. Baştan beri Amy ile beraber ve ona neredeyse aşık. Çırak, ''Sezon'' adı verdikleri kaba tabiri ile çiftleşme dönemi dışında doğmuş, yaşıtı olmayan ve kendinden sonra gelen Sezon'daki insanlara önderlik edecek bir varis. Bilge'nin ondan bir şeyler saklaması, sürekli onu hor görmesi ve zaman zaman kontrolünü kaybetmesi yüzünden; bir süre sonra Bilge'nin aslında sanıldığı gibi bilge biri olmaktan ziyade despot olduğunu farkediyor. Amy ile beraber dondurulmuş insanları, uykularından uyandırıp ölümlerine sebep olan kişinin peşine düşüyor. Bulduğu her yeni gerçekte aslında nasıl bir yalanın içinde olduğunu farkediyor.

Kitabı beğendim, bir solukta okudum. Bittiği zaman iyi ki tüm seriyi beraber aldım dedim. Bilimkurgu havasını,distopya havasını güzelce verebilmiş yazar.

Kitap bana bu filmi hatırlattı. :)

Across The Universe #2 Bir Milyon Güneş
Across The Universe #3 Dünyanın Gölgesi

Benim puanım : 5/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder