Kitap yorumları ve tanıtımları.

2 Haziran 2018 Cumartesi

Son ve Ötesi - Patrick Ness


KİTABIN ARKA KAPAK YAZISI

Oğlan boğuldu; son anlarında umutsuz ve yalnızdı.
Öldü.
Sonra uyandı; çıplak, yaralanmış ve susamıştı fakat hayattaydı.
Bu nasıl olabilirdi? Ve bu terkedilmiş, tuhaf yer neresiydi?
Neler olduğunu anlamaya çalışırken, oğlan umut etti. Bu bir son olmayabilir miydi? Daha ötesi olabilir miydi ya da belki de burası öbür dünyaydı?

KİTAP SAYFA SAYISI : 448


SON VE ÖTESİ KİTAP YORUMU

Bu kitabı çok merak ediyordum, okumaya başlayınca biraz hayal kırıklığına uğradım. Neredeyse 100 sayfa kadar okuduktan sonra ise elimden bırakamadım. Yani yaklaşık 100 sayfa kadar sabrederseniz olaylar akıp gidiyor. Başları biraz ağır ve boğucuyken ilerledikçe artık meraklanmaya başlıyorsunuz.

Hiç daha ötesinin olması gerektiğini hissetmediniz mi?
Sanki dışarıda bir yerlerde, parmaklarınızın hemen
ucunda çok daha fazlası varmış da tek yapmanız gereken
oraya ulaşmakmış gibi?

Seth okyanusta boğularak ölüyor ve İngiltere'deki eski evlerinin bahçesinde gözlerini açıyor. İlk başta evi hatırlayamıyor bile. Öldüğünden emin ama neden orada olduğuna dair bir fikri yok. Bir süre sonra oranın kendi cehennemi olduğunu düşünmeye başlıyor. Yavaş yavaş evi ve çevreyi keşfetmeye başlıyor. Bu arada rüyalarında Seth'in önemli anılarından kesitler okuyoruz. Bu anılar kitaba dair meraklarımı daha da arttırdı. İlerleyen zamanlarda ise bu anılar pek çok sorumuza cevap da oluyor. 

Dünyada en çok istediğin şey kaçıp kurtulmakken
eğer dimdik ayakta durup yaşadıklarını atlatmaya çalışıyorsan,
başından geçen kahrolası şeylerin hepsi gerçek demektir.

Koca kitap sadece Seth üzerinden mi gidecek derken; Seth, on yedi yaşındaki Regine ve kendisinin on dört yaşında olduğunu söyleyen Tomasz ile tanışıyor. Tomasz'ı çok sevdim, son dakikada her olaya yetişip günün kahramanı oluyordu. Konuşması, bazen aşırı duygusal olması ve cesareti küçük Polonyalı'ya çok yakışıyordu. Tanışmaları büyük bir kovalamacayı da başlatıyor. Sürücü denilen bir ''adam'' ya da ''şey''den köşe bucak saklanmaları gerekiyor. Spoiler vermeden anca bu kadar yorumlayabiliyorum çünkü sürücüden sonra olaylar durdurak bilmeden hız kazanıyor.

Kendinin farkında ol ve kaybedeceğini bilsen bile asla pes etme.
Böylece, dibe vurduğunda canın yanarsa 
belki onun da gerçekliğinden emin olabilirsin.

Kitabın konusu daha çok gizem ve bilimkurgu ağırlıklıydı. Giriş kısmı beni yorsa da gelişme ve sonuç kısmı gayet hoştu. Konu aslında biraz şunun gibi diye örnek versem anlayacaksınız. O yüzden biraz aşina olduğumuz bir konu değişik bir şekilde anlatılmıştı diyebilirim.

Ölmeden önce de mümkündür ölmek.
                                               

Benim puanım : 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder